Oost en West: de Berlijnse Muur
In augustus 1961 werd Berlijn in tweeën gedeeld door de bouw van de Berlijnse Muur. In één nacht werd een muur van 45 kilometer lengte gebouwd. Eerder, na de Tweede Wereldoorlog, werd Berlijn (net als de rest van het land) verdeeld in vier geallieerde bezettingszones (Amerikaans, Russisch, Engels en Frans). Een verdeeld Duitsland zou te zwak zijn om opnieuw een oorlog te beginnen. Maar de Russen hadden een ander ideaal (een communistisch Duitsland) dan de westerse geallieerden (parlementaire democratie) en richtten de DDR op. Het was het begin van de Koude Oorlog.
Val van de Muur
Vanaf 13 augustus 1961 waren West-Berlijn en Oost-Berlijn twee werelden, verdeeld door een zwaar bewaakte muur. Op 9 november 1989 werd door een politieke verspreking in het parlement van de DDR het onmogelijke mogelijk± grensverkeer werd toegestaan. Massaal trok de bevolking van Oost-Berlijn naar de grensposten om een kijkje te gaan nemen in 'het vrije westen'. Het was het einde van de tweedeling en het begin van de hereniging beide Duitslanden.
Herinneringen aan de Muur
Als je naar Berlijn gaat, kom je deze geschiedenis overal tegen. Herinneringen aan de oorlog, die de Berlijners een plek proberen te geven zodat deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis nooit vergeten zal worden. En herinneringen aan de tweedeling: je kunt de laatste resten van de Muur bekijken, een fietstocht maken over de voormalige grens, je komt gedenktekens tegen en je kunt Checkpoint Charlie bezoeken, de beroemde grensovergang uit de tijd van de tweedeling. Hier vind je ook het druk bezochte Muurmuseum. In de Bernauer Strasse, waar de muur dwars doorheen liep, vind je een herinneringsmonument met daarbij een indrukwekkende expositie.
Fijn naar Berlijn hoteltips:
Trendy hotels biedt - de naam zegt het al - de meest trendy hotels in Berlijn. En op onze Berlijn vakantie pagina vind je nog veel meer tips!
De geschiedenis van De Berlijnse Muur in een serie van drie indrukwekkende filmpjes:

