Fijn naar Berlijn

Krijg jij ook zin in Berlijn? Geef het door via Twitter!

Stedentrips

Oranienburgerstrasse /Tacheles

Met de hotspots in je eigen geheugen én in dat van je digitale camera, wordt het nu tijd om de stad eens wat beter te gaan bekijken. Maar waar begin je? In de Oranienburgerstrasse bijvoorbeeld.

Kunsthaus Tacheles in Berlin

Hier, in de 'Joodse wijk' van Berlijn vind je niet alleen leuke winkeltjes en barretjes, in het voormalige krakersbolwerk Tacheles kon je tot eind 2012 ook het alternatieve Berlijn proeven. Ooit was dit een warenhuis, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte. Krakers en kunstenaars, muzikanten en creatievelingen maakten er 22 jaar lang gebruik van en wilden het zo voor sloop behoeden. Je vond er kleurrijke ateliers van de meest eigenzinnige kunstenaars. Op de begane grond was een gezellige kroeg, er was een bioscoop en ook achter het gebouw was 's zomers van alles te doen. Het gebouw valt nu onder de Monumentenzorg en de discussie over het wel of niet veilen of verkopen van Tacheles laaide steeds weer op. Een strijd tussen creatievelingen en 'het kapitaal', die kenmerkend is voor de wederopbouw van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog. Eind 2012 hebben de laatste kunstenaars het gebouw verlaten. Alleen een metaalwerkplaats is nog in gebruik. Het gebouw is helaas niet meer toegankelijk.

Zin in een broodje tussendoor? Steek dan even de straat over: honderd meter verderop - net in de Linienstrasse - vind je Dada Falafel, met de lekkerste falafel van de stad...

Verder vind je in deze wijk (het Scheunenviertel) vele herinneringen aan het Joodse Berlijn. In de Oranienburgerstrasse zelf bevindt zich een grote synagoge. En als je wilt dansen in oud-Berlijnse sferen, bezoek dan eens Clärchen's Ballhaus in de Auguststrasse.

Fijn naar Berlijn hoteltips:

Trendy hotels biedt - de naam zegt het al - de meest trendy hotels in Berlijn. En op onze Berlijn vakantie pagina vind je nog veel meer tips!

Alvast een kijkje nemen in Tacheles? Klik op het filmpje hieronder voor een rondleiding: