Fijn naar Berlijn

Krijg jij ook zin in Berlijn? Geef het door via Twitter!

Stedentrips

Mitte: het historische hart

Bode-Museum, Berlin-Mitte

Dit historische hart van Berlijn is een must tijdens je citytrip. In Mitte vind je niet alleen de Reichstag, maar ook Unter den Linden (de 'boulevard van Berlijn'), het pittoreske Nikolaiviertel, de Brandenburger Tor en de Fernsehurm, vanwaar je de hele stad kunt bekijken. Er zijn veel stadswandelingen waarin je al dit moois tegenkomt. Onze collega's van Berlijninfo hebben een mooi aanbod van Berlijn wandelingen die je uit kan printen of op je smartphone of tablet kunt gebruiken!


Reichstag: het Duitse parlement

Reichstag In het Rijksdaggebouw is het Duitse parlement gevestigd. Een prachtig gebouw met een bijzondere historie. Bekend is de Rijksdagbrand van 1933. Hierbij raakte het zwaar beschadigd. De Nederlandse communist werd opgepakt als brandstichter en ter dood veroordeeld. De gevolgen waren heel groot: de noodtoestand werd uitgeroepen en Hitler kon de macht overnemen. Tijdens de Koude oorlog lag het gebouw net in West-Berlijn, vlakbij de muur. Sinds 1991, kort na de hereniging van beide Duitslanden, is het Rijksdaggebouw (1894) weer het thuis van het Duitse parlement. Een symbolische plek dus. De fraaie glazen koepel en het dakterras kun je dagelijks tussen 8 en 24 uur bezoeken, aanmelden kan via de website. Hier vind je ook meer informatie over rondleidingen en het bijwonen van parlementszittingen.

Brandenburger Tor: symbool van de hereniging

Brandenburger TorDe Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van de stad Berlijn. De huidige poort werd gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van koning Frederik Willem II. Bovenop de poort vind je het beeld van een tweewielige wagen met vier paarden. Het oorspronkelijke beeld werd ooit door Napoleon meegenomen als oorlogsbuit, keerde weer terug en ging tijdens de oorlog verloren. Nu staat er een replica. Tijdens de Koude Oorlog stond de Brandenburger Tor net aan de Oost-Duitse kant van de muur. Vanuit West-Berlijn kon je de poort vanaf een verrhoging bezichtigen. Nu is de poort een symbool van de hereniging van de beide Duitslanden. Stenen in het wegdek geven nog de loop van de Muur weer.

Unter den Linden: boulevard van Berlijn

unter den linden at nightEven verderop vind je Unter den Linden, 'de boulevard van Berlijn'. Deze laan was ooit de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse Keizers en de plek waar de rijkere inwoners van Berlijn flaneerlaan. In de tijd van de DDR was Unter den Linden symbool voor de overwinning van het socialisme. De laan heeft een lengte van 2 km en loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz.

Fernsehturm: uitzicht over de stad

Kirche und FernsehturmDe Fernsehturm is eigenlijk een televisietoren maar is vooral een toeristische attractie, vanwege het spectaculaire uitzicht over de stad. Een mooi startpunt van je bezoek aan Berlijn want je kunt je vanaf dit hoogste punt van de stad goed oriënteren. De toren is 368 meter hoog en staat aan de Alexanderplatz, in het voormalige Oost-Berlijn. Hij is gebouwd tussen 1965 en 1969. een supersnelle lift brengt je omhoog, naar de karakteristieke bol Daarin bevindt zich het uitzichtplatform en het restaurant dat ronddraait (hoogte 203 meter). Bij helder weer kun je wel 40 km ver weg kijken en uiteraard kun je ook andersom de toren vanuit de hele stad zien. Het hele jaar open, maar hou rekening met enige wachttijd. Het is dan ook slim om je kaartjes vooraf online te bestellen!

Nikolaiviertel: het oudste stukje Berlijn

NikolaiviertelEen tikkeltje verstopt, aan de oostkant van de rivier de Spree, in het voormalige Oost-Berlijn, vind je het Nikolaiviertel. Deze kleine, charmante wijk is een bezoek beslist waard. Het is het oudste wijkje van Berlijn, dat in de oorlog volledig werd verwoest, op de centraal gelegen Nicolaikerk na. De rest van de wijk werd door de DDR opnieuw in de oorspronkelijke stijl opgebouwd. In de restaurants van het Nikolaiviertel kun je nog proeven van de traditionele Duitse keuken.

Fijn naar Berlijn hoteltips:

Trendy hotels biedt - de naam zegt het al - de meest trendy hotels in Berlijn. En op onze Berlijn vakantie pagina vind je nog veel meer tips!

Wil je meer zien van Mitte? Bekijk dan het filmpje: