Fijn naar Berlijn

Krijg jij ook zin in Berlijn? Geef het door via Twitter!

Charlottenburg: het westen van Berlijn

Kurfürstendamm

In het westelijk deel van Berlijn vind je de wijk Charlottenburg. Met het prachtige slot en het centrum van wat vroeger West-Berlijn was. Brede boulevards en fraaie huizen geven dit stadsdeel een chique uitstraling maar het echte centrum vind je nu elders.

Vorstelijke geschiedenis

Berlin KurfurstendammIn 1705 gaf koning Frederik I zijn paleis de naam Slot Charlottenburg. Hieromheen ontwikkelde zich de gelijknamige stad. Het slot kent een lange geschiedenis, zelfs Napoleon Bonaparte heeft hier gewoond. Charlottenburg werd een geliefde plek voor de bevolking van het snel groeiende stad Berlijn. Er ontstonden herbergen en biertuinen en de stad kwam steeds meer tot bloei. In 1920 werd het onderdeel van de stad Berlijn


De Kurfürstendamm

KurfurstendammDe Kurfürstendamm (of Ku'damm) is misschien wel de bekendste straat van Berlijn. Voor de hereniging van beide Duitslanden was dit de 'Champs Élysées' van het vrije westen. Er waren theaters en warenhuizen, cafés en bioscopen. Na de 'Wende' raakte de Ku'damm in verval. Mitte werd weer het kloppend hart van Berlijn en vandaag de dag vinden vooral veel toeristen voordelig onderdak in de vele hotels in deze wijk. Met name het Savignyplein en omgeving heeft de oude sfeer weten te behouden.

De Gedächtnisskirche

Kaiser-Wilhelm-GedachtniskircheDe Kaiser-Wilhelm-Gedächtnisskirche (of kortweg Gedächtnisskirche) is een blikvanger aan de Kurfürstendamm. Deze kerk raakte tijdens een geallieerde luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In plaats van deze te restaureren werd besloten de ruïne als monument te behouden. Naast de kerk werd een achthoekige nieuwe kerk en klokkentoren gebouwd. Deze kerk heeft 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.

Het KaDeWe

KaDeWeHet Kaufhaus des Westens (KaDeWe) vind je in de Tauentzienstrasse, vlakbij de Kurfürstendamm en officieel net in het stadsdeel Schöneberg. Met 60.000 vierkante meter winkeloppervlak is het het grootste warenhuis op het Europese vasteland. Het bestaat inmiddels al meer dan honderd jaar en is natuurlijk een eldorado voor shop-a-holics. Hou je van lekker eten, ga dan naar de zesde etage, want daar vind je de Feinschmeckeretage: een verdieping vol lekkernijen, die je er zowel mee kunt nemen als op kunt eten.

Slot Charlottenburg

CharlottenburgDit grootste paleis van Berlijn stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog volledig was verwoest, werd het opnieuw opgebouwd. Ook het interieur van het sprookjesachtige slot is prachtig hersteld. De Koninklijke kamers zijn geopend voor bezoekers en beslist de moeite waard. De tuinen rond het paleis bevatten onder meer het mausoleum, het Belvedere en het Schinkel Paviljoen.

Maak vast een wandeling over de Kurfürstendamm, bekijk het filmpje: